Arno Stern

'Kinderen moeten het leven serieus nemen, zo wordt gezegd. Maar juist het spelen moet serieus worden genomen.'

Arno Stern is in 1924 in Kassel geboren. Hij is door UNESCO erkend als pedagoog en wetenschapper. Hij vervult al meer dan zestig jaar de dienende rol in zijn Schilderoord in Parijs.

Arno Stern ging drie jaar naar school in Kassel toen Hitler aan de macht kwam en hij met zijn ouders naar Frankrijk emigreerde. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vluchtte de familie naar Zwitserland. Tot het einde van de oorlog bracht Arno Stern zijn jeugdjaren door in een provisorisch opgeknapt fabrieksgebouw. Na jaren van internering en staatloosheid keert Arno Stern met zijn familie terug naar Frankrijk. In 1946 werkte hij in een weeshuis in een voorstad van Parijs. Het was zijn taak om 150 weeskinderen bezig te houden. Niet gehinderd door enige pedagogische kennis liet hij de kinderen vrij schilderen. Meteen vanaf het begin raakt hij doordrongen van het belang van dit spel, en ook dat daarvoor bepaalde voorwaarden moeten worden gecreëerd. Hij bedenkt een bijzondere inrichting: de palettafel en de beschermende wanden. Aldus ontstaat het Schilderoord (Closlieu), de geborgen ruimte voor het schilderspel.

In de jaren zestig bezoekt Arno Stern vele landen om de universaliteit aan te tonen van wat hij heeft ontdekt, namelijk dat mensen in Parijs, nomaden in de Afrikaanse woestijn en bewoners van het oerwoud allemaal dezelfde voorstellingen schilderen, ofschoon ze een andere huidskleur hebben en in een totaal andere omgeving en cultuur leven.

Hiermee toonde hij aan dat alle mensen, ongeacht leeftijd of woonomgeving bij het schilderen toegang vinden tot dezelfde oerbeelden, als ze tenminste afgeschermd worden van vreemde invloeden en bevrijd van de gewoonte om dat wat ze tekenen kunst te noemen. Deze oerbeelden die Arno Stern 'formulatie' noemt, bestaan uit 70 'tekens' die hij in de loop van zestig jaar ontdekte en bestudeerde.

Arno Stern geeft al meer dan dertig jaar in vele landen seminars en cursussen. Hij heeft talrijke boeken in verschillende talen over zijn werk gepubliceerd.

Contact


Distributeur Imagine Filmdistributie
Theophile de Bockstraat 37
1058 TX Amsterdam
Contact info@imaginefilm.nl
Op de hoogte blijven

WAAR DRAAIT DEZE FILM ?


Klik hier voor meer informatie over tijden en tickets. 

ZELF EEN VERTONING ORGANISEREN


Wil je zelf een filmvertoning organiseren voor een vereniging, een club of gewoon voor een groepje geïnteresseerden? Vraag dan via dit formulier van Filmservice een licentie aan.