Pablo Pineda Ferrer

'Voor mij zijn er twee concepten: Het concept van angst en het concept van liefde. Als we tot nu toe volgens het angstconcept hebben geleefd, wordt het tijd om dat los te laten.'

Pablo Pineda Ferrer werd in 1974 als jongste van drie zoons in Malaga geboren. Hij is leraar, acteur en hij is de eerste Europeaan met het syndroom van Down die een universitaire studie afsloot.

Toen Pineda Ferrer zeven jaar was, hoorde hij van professor Miguel-López Melero dat hij het syndroom van Down had. Melero maakte zich sterk voor een goede opleiding met voldoende uitdagingen voor Pineda. In 1995 begon Pineda aan een docentenopleiding die hij vier jaar later zonder problemen afsloot. Vervolgens ging hij psychologie studeren. Sinds maart 2009 geeft hij les aan een school in Córdoba.

Anders dan in Nederland bestaat er in Spanje sinds 1986 geen bijzonder onderwijs meer. 85% van de kinderen met Down bezoekt het reguliere onderwijs. Het project 'Roma' dat gericht is op het creëren van specifieke uitdagingen voor kinderen met Down, en dat in 1991 door Melero werd opgezet, heeft aan deze ontwikkeling bijgedragen. De kinderen werken aan vakoverkoepelende projecten. Ze bouwen bijvoorbeeld een tafel en leren daarbij waar het hout vandaan komt, wat de afmetingen van een tafel horen te zijn, en wat de functie van een tafel is. Elke scholier kan in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau werken aan zo'n project. De tragere scholieren concentreren zich op de bouw van de tafel, en de snellere leerlingen berekenen de afmetingen.

Met deze speciaal ontwikkelde leerprogramma's kunnen ook kinderen zonder beperking makkelijker leren.

In de film Yó, tambien (Ik ook) vertolkt Pineda Ferrer in de rol van Daniel zijn eigen vrij vertelde levensverhaal en zijn strijd tegen de 'normaliteit'. Voor deze rol kreeg hij op het filmfestival van San Sebastian in 2009 de Zilveren Schelp in de categorie 'beste acteur'.

Contact


Distributeur Imagine Filmdistributie
Theophile de Bockstraat 37
1058 TX Amsterdam
Contact info@imaginefilm.nl
Op de hoogte blijven

WAAR DRAAIT DEZE FILM ?


Klik hier voor meer informatie over tijden en tickets. 

ZELF EEN VERTONING ORGANISEREN


Wil je zelf een filmvertoning organiseren voor een vereniging, een club of gewoon voor een groepje geïnteresseerden? Vraag dan via dit formulier van Filmservice een licentie aan.