Yakamoz Karakurt

'Wat denken de mensen eigenlijk die bepalen hoe onze schooljaren eruitzien?'

'Ik zit in de derde klas van een gymnasium in Hamburg en ik heb een probleem: ik heb geen leven meer. Met 'leven' bedoel ik hobby's, vrije tijd en plezier. Iedereen weet dat school niet het leven is. Maar mijn leven is de school, en dat betekent dat er ergens iets is misgegaan. Ik kom om vier uur thuis en ga niet vóór elf uur naar bed. En dat komt niet doordat ik tv kijk, me ontspan of zelfs plezier heb. Mijn hoofd is vol. Te vol. Wat denken de mensen eigenlijk die bepalen hoe onze schooljaren eruitzien?

Op 28 augustus 2011 publiceerde de toen vijftienjarige scholiere Yakamoz Karakurt uit Hamburg op Zeit Online een open brief met de titel Mein Kopf ist voll. Het dagelijks leven van een gymnasiumleerling dat ze daarin beschrijft, leidde op het internet tot felle discussies tussen de verschillende partijen in het onderwijsdebat. Daarbij voldoet Yakamoz Karakurt helemaal niet aan het cliché dat tegen haar gebruikt werd dat wie niet past in het prestatiemodel van een gymnasium maar iets anders moet gaan doen. Yakamoz is namelijk een modelleerling. Ze behaalt prachtige cijfers. In Hamburg won ze het tweejaarlijkse meertaligheidstoernooi '1+3' waarbij leerlingen uit de vierde en vijfde klas hun talenkennis demonstreren in het Duits en in drie andere talen.

Vorig jaar las ze in Göttingen een geactualiseerde versie van haar brief voor: 'Het gaat nu beter met me, maar dat komt vooral doordat ik school niet meer zo serieus neem. '

Contact


Distributeur Imagine Filmdistributie
Theophile de Bockstraat 37
1058 TX Amsterdam
Contact info@imaginefilm.nl
Op de hoogte blijven

WAAR DRAAIT DEZE FILM ?


Klik hier voor meer informatie over tijden en tickets. 

ZELF EEN VERTONING ORGANISEREN


Wil je zelf een filmvertoning organiseren voor een vereniging, een club of gewoon voor een groepje geïnteresseerden? Vraag dan via dit formulier van Filmservice een licentie aan.