Director's note

Na twee van mijn films – We feed the World, over hoe wij omgaan met voeding en Let's make money over geld, vroeg ik me af waar die enorme scheefgroei en die uitwassen in onze samenleving vandaan komen.

  • Waarom komen hoogontwikkelde culturen en samenlevingen in zulke enorme crisissen terecht?
  • Waarom zijn we zo ongelukkig, ofschoon we schijnbaar alles hebben?
  • Waarom leven velen van ons met een voortdurende (existentiële) angst ofschoon onze economieën een onvoorstelbare rijkdom hebben voortgebracht?
  • Waarom lukt het niet om de rijkdom rechtvaardig te verdelen?
  • Waarom verkiezen we een gesloten angstcultuur boven een vrije cultuur?
  • Waarom staat in onze maatschappij het verdienen van geld centraal en niet het bezig zijn met werk?

Op al die vragen wil ik proberen een antwoord te vinden in deze film. En dat antwoord - daarover zijn deskundigen, filosofen, wetenschappers en leken het eens – luidt: Dat komt door de manier waarop we voorbereid worden op dit leven. Hoe we worden opgevoed, gesocialiseerd en letterlijk gevormd worden. Met andere woorden, welk 'Alfabet' wij opgedrongen krijgen waarmee we vervolgens de wereld te lijf gaan.

De opzet van deze film is niet onderwijssystemen te waarderen of met elkaar te vergelijken, maar om uitgaande van een niet meer bevredigende bestaande toestand de mensen uit te nodigen op een reis die als doel heeft in beweging te komen, en om zelf de eerste stap te zetten. Leven betekent bewegen. Democratie betekent met zoveel mogelijk mensen. Maar de verantwoording nemen voor de gevolgen van ons handelen is het allerbelangrijkste. We moeten ons eigen straatje schoonvegen. Het is namelijk duidelijk dat ons westers model van een zogenaamde moderne progressieve samenleving vastloopt en op zijn grenzen stuit, maar tegelijkertijd wordt het als de beste oplossing zonder alternatief verkocht. Het is echter niet netjes, noch getuigt het van verantwoordelijkheidsgevoel om iets als enige oplossing aan te bieden waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verstreken is. Want de geschiedenis heeft ons immers geleerd dat iets nieuws niet ontstaat door voort te borduren op het oude...

Erwin Wagenhofer

Contact


Distributeur Imagine Filmdistributie
Theophile de Bockstraat 37
1058 TX Amsterdam
Contact info@imaginefilm.nl
Op de hoogte blijven

WAAR DRAAIT DEZE FILM ?


Klik hier voor meer informatie over tijden en tickets. 

ZELF EEN VERTONING ORGANISEREN


Wil je zelf een filmvertoning organiseren voor een vereniging, een club of gewoon voor een groepje geïnteresseerden? Vraag dan via dit formulier van Filmservice een licentie aan.